RESAN TILL IDAG
VÅRA MÅL OCH VÄRDEN
TAMAM har sitt ursprung i det framgångsrika projektet “Det här är jag”, som genom samarbete och dialog lyckades skapa ärlig och engagerande konst, blev omtalat i hela Sverige och förändrade många unga människors liv till det bättre. Många av oss som driver TAMAM var engagerade i “Det här är jag”-projektet och vår ambition är att TAMAM ska växa till en bättre och långvarig version av detta hjärteprojekt.
Med ett treårigt stöd av Allmänna Arvsfonden och en starkt lokal anknytning till Nyköpings goda krafter så vill vi att TAMAM ska bli en egen förening för kreativt skapande och en språngbräda som ska säkerställa att framtiden blir full av produktioner som “Det här är jag.”
Projektet Tamam skolan startade 1/7-2023.
TAMAM skolan från år 1
Under år ett hade vi ca. 30 deltagare som själva valde att delta i kurserna music, acting eller båda, men alla har deltagit på member. Deltagarna har skapat egenproducerad musik, jobbat med skådespeleri, poesi och textbearbetning och gjort studiebesök på bl.a. Sthlm stadsteater. Vi har skapat samtalsgrupper om moral, konst, våld och ibland tagit in inspirerande föreläsare, såsom Redline Records, för att ge oss nya perspektiv. I academy valde vi att skapa en film som vårt första projekt, som fick namnet “Musketörerna”. Filmens tema om våld hos unga är framtaget av deltagarna och förutom att fungera som skådespelare och producera filmmusiken så var deltagarna medskapande i manusarbetet, lärde sig om kamera & ljudteknik samt satt med i redigeringen av filmen.
“Musketörerna ” visades för första gången inför en full salong på Biostaden i Nyköping och sedan på filmfestivalen “Kom å se” i Nyköping. TAMAM deltog också i kommunens stora satsning “För sommarfesten” där man uppträdde på scen med både film och musikuppträdande. “Musketörerna ” deltog i Frame – Short Film Fest, Sörmlands årliga tävling för regionala filmare, och vann 1:a pris (bäst i Sörmland). Vidare har vi medverkat med uppträdanden under Klimatkampen i Nyköping. TAMAM har blivit tillfrågad att medverka med vår berättelse på SKR Kultur- och fritids konferensen 2024 i Uppsala.
Det har varit ett händelserikt och inspirerade första år där vi ser våra deltagares utveckling, flera av deltagarna har brutit kontakt med mindre bra umgänge, några har stängt gamla plattformar på sociala medier och startat nya för att presentera sig som den person som de är nu. Majoriteten av våra deltagare från år 1 klarade skolan. De har nu en mer positiv relation med polisen. De uppskattas av samhället, skolan, kommun och myndigheter genom att de erbjudits möjligheten att berätta/föreläsa om Tamam skolan och uppträda med sina nya erfarenheter. De tar samhällsansvar och ska bland annat medverka på “en vecka fri från våld”.
Vi har hittills lyckats med vår målsättning om att bygga tillit och skapa nya trygga miljöer med nya nätverk och erbjuda en annan väg än den som “gatan” erbjuder. Nu har vi rullat igång år 2 med 10 nya deltagare samt deltagarna från första året.
Tillsammans går vi vidare och jobbar mot nya mål där vi försöker göra en annan värld möjlig, fri från våld, droger och kriminalitet!
TAMAM drivs av ABF Sörmland i samarbete med Ung Arena och Teater Sörmland och projektet finansieras av ett projektstöd från Allmänna Arvsfonden.